Kvinnopolitiskt forum sprider och utvecklar teorier kring kvinnors arbete och kamp.

25 april 2005

kvinnopolitiskt forum ställer sig bakom visstidsupproret

De osäkra anställningarna är många och inkluderar anställningsformer som timvikariat, projekt- och säsongsanställningar, ofrivilliga deltider, arbeten i låglönesektorn, behovsanställningar, anställningar där det slutgiltiga varslet hela tiden är nära förestående, svartjobb, avlönat arbete i hemmet, provanställning och otaliga andra osäkra anställningsformer.

Osäkra anställningar är ett samlingsbegrepp som beskriver stora delar av den arbetande delen av befolkningens situation i dag. De osäkra anställningarna har ett stort inflytande över våra liv då de dikterar villkoren för vår vardag. För oss som arbeterskor är de osäkra anställningarna ingen ny företeelse. Arbetarkvinnorna har alltid använts som arbetskraftsbuffert och därmed fått vara beredda på att vid behov slitas mellan arbetsmarknaden och det egna hemmet.

Många är de kvinnor som kombinerat oavlönat arbete i hemmet med osäkra anställningar för att klara familjens försörjning. I dag ser vi hur denna anställningsform sprider sig till stora grupper av arbetarklassen. Systemet med arbetare under osäkra anställningar är ofta underbyggt av ideologiska argument. I tider av arbetslöshet så har man understrukit kvinnans plats i hemmet och barnens behov av en närvarande mamma. När det rått arbetskraftsbrist har istället kvinnorna fått yrkeskvinnoidealet presenterat för sig.

På samma sätt har tongångarna förändrats när det gäller synen på invandrare, en annan av de grupper som används som arbetskraftsbuffert.

Det är en självklarhet för oss som klasskampsfeminister att ställa oss bakom ett visstidsuppror. Som visstidsanställda så delar vi erfarenheten av en osäker tillvaro med många andra arbetare. Vi ser också hur de osäkra anställningarna används för att hålla nere lönerna för oss alla och hur den osäkra situationen effektivt dämpar våra krav på förändring.

Vi accepterar inte arbetsköparnas försök att splittra oss och tysta våra krav. Vi ansluter oss till slutsatsen att det behövs ett visstidsuppror. Vi måste se upproret mot de osäkra anställningarna är en strid som behöver föras på flera plan för att motverka kapitalets splittring av arbetarklassen.

Därför ansluter sig Kvinnopolitiskt Forum till Visstidsupproret. Tillsammans med andra så reser vi krav på:
* Heltid som en rättighet
* Flexibilitet på våra villkor

Kvinnopolitiskt Forum Göteborg & Stockholm

Kontakt: kvinnopolitisktforum@hotmail.com

Vi uppmanar till deltagande i den alleuropeiska mobiliseringen inför första maj, kallad Euromayday. Kampanjen syftar till att sätta fokus på de osäkra arbets- och levnadsförhållanden som stora delar av arbetarklassen lever under.