Kvinnopolitiskt forum sprider och utvecklar teorier kring kvinnors arbete och kamp.

27 april 2005

för ett flexibelt liv på våra villkor - vad gör vi när arbetsrätten inte räcker till?

Timvikariat, ofrivilliga deltider, behovsanställningar och svartjobb är exempel på olika anställningsformer, som har en sak gemensamt - de är osäkra. Man kanske inte vet vilka tider man ska jobba nästa vecka, om man har anställning om en månad eller när man kan få semester. Ovissheten om var pengarna till nästa hyra ska komma från gör att man aldrig kan slappna av. Framförallt försvåras möjligheterna att kämpa för att förändra sina villkor. Arbetsplatserna och arbetskamraterna byts hela tiden ut och hotet om att inte få sitt anställningsavtal förlängt är överhängande. Samtidigt äts all fritid upp när man måste få de olika delarna av sitt liv att passa ihop.

En osäker anställning dikterar helt och hållet villkoren för vår vardag. Vi har tvingats att bli mer och mer flexibla. Men det är en flexibilitet enbart på arbetsköparens villkor.
För kvinnor och invandrare är dessa osäkra anställningar ingenting nytt, vi har alltid använts som arbetskraftsbuffert. Men i dag ser vi hur dessa anställningsformer sprider sig till fler delar av arbetsmarknaden.

Vi ser hur osäkra anställningar används för att hålla nere lönerna för hela arbetarklassen och hur de effektivt dämpar våra krav på förändring. Som osäkert anställd är det lätt att känna sig isolerad, men vi delar erfarenheten av en otrygg tillvaro med många andra arbetare, inom väldigt olika branscher. Vi vill inte låta oss splittras eller tystas, utan letar i stället efter nya metoder för att gemensamt motarbeta otryggheten och kämpa för att förbättra våra liv.

Därför inbjuder vi alla visstidare, timmisar, tillsvidareanställda och andra intresserade till en heldag på ABF den 8 maj kl. 10-16 för att utbyta erfarenheter och utveckla nya strategier.

Kamratliga hälsningar Kvinnopolitiskt forum med stöd av SAC Studier och Stockholm-Gotlandsdistrikt + övriga intresserade

Läs mer om visstidsupproret här:
http://web.telia.com/~u88202210/visstidsupproret.html
och Kvinnopolitiskt forums stöd här:
http://www.internationalen.se/news.php?extend.458