Kvinnopolitiskt forum sprider och utvecklar teorier kring kvinnors arbete och kamp.

01 oktober 2007

Kampanj mot högerpolitiken

Septemberalliansen bildad för kampanj och demonstration mot högerpolitiken 18 september, pressmeddelande 070628.

Allt fler fackföreningar, organisationer och enskilda vill nu sätta fart på motståndet mot högerpolitiken. Ett fackligt upprop som uppmanar LO och hela fackföreningsrörelsen att anordna en protestdag mot högerpolitiken sprids i hela landet. Samtidigt har ett nytt nätverk, Septemberalliansen, bildats i Stockholm. Förberedelserna är redan igång för en intensiv höstkampanj med sikte på en stor demonstration mot högerpolitiken i samband med riksdagens öppnande den 18 september, ett år efter valet, som ett första viktigt steg. Det handlar om två samtidiga initiativ med samma syfte.

1) Om LO, som det fackliga uppropet och även vi i Septemberalliansen vill, säger ja kan den 18 september bli en ny massiv protestdag mot högerpolitiken i stil med 6 oktober 1992, då 200 000 demonstrerade i hela landet. Det fackliga uppropet, som lanserats av Kommunal sektion 28 i Stockholm, har på kort tid fått stöd av bland annat Gruvtolvan i Kiruna, Gruvfyran i Malmberget, Metalls avd 1 i Malmfälten, Seko Västerbotten, Seko klubb 119 i Stockholm och Kommunals trafiksektion i Stockholm. Fler fack väntas ansluta sig efter semestern.

2) Utan att vänta på besked om hur LO ställer sig har Septemberalliansen redan inlett förberedelser för en demonstration den 18 september. Septemberalliansen har sina rötter i förra höstens Måndagsuppror i Stockholm mot attacken på a-kassan. Syftet är denna gång att samla till en bred protest mot alla aspekter av regeringens nyliberala högerpolitik.

Protesterna riktas till exempel mot:
- attackerna på a-kassan och sjukförsäkringen;
- utförsäljningen av statliga företag, allmännyttans hyresbostäder, vård, skola, omsorg och kollektivtrafik;
- den orättvisa fördelningspolitiken med enorma skattesänkningar för de rika och de samtidiga sveken mot de arbetslösa, sjuka, pensionärerna, studenterna och andra fattiga grupper med låga inkomster;
- pigavdraget;
- den inskränkta yttrandefriheten och meddelarfriheten efter
privatisering av offentlig verksamhet;
- hotet mot strejkrätten
- högerregeringens och EU:s helt otillräckliga miljöpolitik;
- den reaktionära flykting- och utrikespolitiken;
- förvägrandet av amnesti till de slavarbetande papperslösa.

De gemensamma huvudparollerna lyder: Ett år räcker; Mot högerpolitiken
– för solidaritet och rättvisa; För gemensam välfärd."

I Septemberalliansen ingår organisationer, nätverk och aktiva i en lång rad fackföreningar, miljöorganisationer och politiska vänsterorganisationer, tillsammans med kampanjgrupper mot till exempel utförsäljning av allmännyttan och nedläggning av skolor, samt kvinno-, asyl- och invandrargrupper.