Kvinnopolitiskt forum sprider och utvecklar teorier kring kvinnors arbete och kamp.

01 oktober 2007

Septemberalliansen samlade femtusen demonstranter

Pressmeddelande 2007-09-19

18 september startskott för enat motstånd

Ett år av högerpolitik är mer än nog. Det var budskapet från de demonstrationer och manifestationer som genomfördes i tisdags mot Reinfeldts regering, ett år efter maktövergandet.

I Stockholm samlades enligt Septemberalliansens bedömning minst 5000 personer i protest mot högerpolitiken. Sällan har en demonstration i Stockholm varit så fylld av kampglöd och entusiasm. Demonstrationen i Stockholm var en kraftfull och högljudd replik till regeringens attacker mot sjuka och dess nya budget.

"Vi sänker er"
Slagord som "Ropen skalla – regeringen ska falla" och "Dom sänkte a-kassan – nu sänker vi regeringen" gav besked om att det inte bara handlade om en tillfällig protest utan om en vilja att gå vidare och bygga en enad kamprörelse mot regeringen, som också kan sätta press på hela fackföreningsrörelsen att äntligen använda sin kollektiva styrka.

– Borgarna säljer allt vi har, snart har vi inget kvar. Men här finns motståndet mot högerpolitiken. Vi ska sänka regeringen, sa den förste talaren Bilbo Göransson, aktiv i Kommunal sektion 28 vid samlingen på Sergels torg.

Appeller mot attackerna på fackliga rättigheter, mot skolnedläggningar i Stockholm och regeringens så kallade miljöpolitik blandades med brandtal mot utförsäljningar av allmännyttan och till välfärdens försvar, mot rasism, imperialistisk utrikespolitik och attacker mot kvinnors rättigheter.

– För rättvisa och solidaritet. Inga pigor till överklassen, som Jennifer Hillbom från Kvinnopolitiskt forum sa i sitt tal.

Bred kamprörelse
Appellerna speglade bredden i nätverket och motståndet. Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö, Gruvfyrans ordförande Tomas Nilsson och tågföraren Per Johansson, som sparkats av Connex/Veolia, efterlyste alla krafttag från hela fackföreningsrörelsen.

–Nu får vi hoppas att detta blir startskottet för alla fackföreningar att ta upp kampen och syna vad den sittande regeringen gör och tänker göra framåt, sa Harry Rantakyrö i ett bejublat tal och fortsatte:

– Men en sak gör mig oroad, ja rent ut sagt förbannad och det är att LO bjudit in Svenskt Näringsliv till samtal om strejkrätten. Är det facklig harakiri på gång? När det istället gäller att borra ner klackarna och säga: tafsa inte på arbetsrätten.

–Nu måste vi alla fackföreningar, LO gemensamt, ta upp kampen mot regeringen. Det räcker inte med flygblad och allsånger, utan upp på barrikaderna och visa medlemmarna att medlemsavgifterna ej är i onödan.

Författaren Maria-Pia Boethius förklarade att hon kände sig som en dissident, medborgare i ett samhälle som högeralliansen försöker skapa och som hon inte ville leva i. Men hon menade samtidigt att denna demonstration gav hopp.

–Bakom var och en som på ett underbart sättr slutit upp i denna demonstration finns det tiotusentals till, som ännu inte rest sig eller som tror att ingenting längre går att påverka. Men min erfarenhet av ett långt liv är att allt är möjligt om man bara vågar tro att det är möjligt.

Nu går vi vidare
Förutom i Stockholm genomfördes demonstrationer eller manifestationer i
Malmö, Västervik (100-tal deltog i sorgemarsch organiserad av LO Västervik), Göteborg (500 deltog), Umeå (250), Piteå (100) och Luleå (150). Fredag den 21 september hålls en stödfest mot högerpolitiken i Allhuset, T-Universitetet, med bl a Eskalator, Daniel Boyacioglu och Ras Cricket.

Den fortsatta kampen ska diskuteras på ett upptaktsmöte i Stockholm den 3 oktober, håll utkik på www.18september.se för tid och plats.

/Samordningsgruppen för Septemberalliansen i Stockholm

Mer information: www.18september.se
Kontakt: info@18september.se

Bilder och film på Motkraft: http://www.motkraft.net/nyheter/2808