Kvinnopolitiskt forum sprider och utvecklar teorier kring kvinnors arbete och kamp.

16 november 2007

Protest 21 november! - Stoppa attackerna på sjuka och arbetslösa

Massprotest mot högerns budget - Mynttorget onsdag 21 november kl 18

Visa solidaritet med papperslösa på samma plats kl 17!

Septemberalliansen samlade 5000 till en första demonstration mot högerpolitiken den 18 september. Nu fortsätter kampen med en ny massprotest mot regeringens budget.

Stoppa attackerna på arbetslösa och sjuka

Den 21 november ska riksdagen besluta om ramarna för regeringens budget, som innebär enorma skattesänkningar för de rika och välbeställda. Dessa ska till stor del betalas av lågavlönade kvinnor och unga, arbetslösa och sjuka genom stora försämringar av a-kassan och sjukförsäkringen. Regeringen tänker också till varje pris sälja ut de statliga företagen, samtidigt som kommunerna uppmuntras att privatisera eller upphandla allt, inklusive akutsjukhus och allmännyttans hyresbostäder. Septemberalliansen anser, liksom IF Metall i Södra Västerbotten och järnbruksklubben vid SSAB Tunnplåt i Borlänge, att facken i rent nödvärn måste samla sig för att slå tillbaka attackerna med massprotester, inklusive en politisk strejk.

* Stoppa attackerna mot arbetslösa och sjuka
* Solidaritet med de papperslösa
* Rör inte strejkrätten
* Utan arbetare stannar landet – politisk strejk!
* Mot högerpolitiken – för rättvisa, solidaritet och gemensam välfärd


Fakta om regeringens attacker på arbetslösa och sjuka

Så gynnas de rika: Förmögenhetsskatten avskaffas och fastighetsskatten sänks för miljonvillor. Inkomstskatten sänks mest för höga inkomster och skattesubventioner införs för de rikas ”pigjobb”.

Så drabbas arbetare, kvinnor och lågavlönade: Kraftigt höjda avgifter och sänkta ersättningar i a-kassan, samt lika höga avgifter för deltidsarbetande men stopp för ersättning till deltidsarbetslösa efter 75 dagar. Detta drabbar främst lågavlönade kvinnor inom handeln, kommuner och landsting. 16-24-åringar som varit arbetslösa i tre månader hotas med tvångsjobb för 7 860 kronor i månaden före skatt. Sjuka straffas med sänkta sjukersättningar och kortare, eller inga alls, sjukskrivningar för ett 90-tal diagnoser. Anställningstryggheten försvagas för de sjuka, som efter sex månader ska kunna tvingas söka jobb hos andra arbetsgivare – en saklig grund för avsked. Syftet är att skapa en låglönemarknad av amerikansk modell, med kraftigt försvagade fackföreningar och sociala trygghetssystem.

Vi måste slå tillbaka: Septemberalliansen välkomnar de protester som äntligen planeras av bland annat Kommunal, IF Metall och LO under november och december. Samtidigt uppmanar vi LO och TCO att organisera landsomfattande massprotester den 19 december, inklusive en politisk strejk, där fackföreningsrörelsen kan använda hela sin kollektiva styrka för att slå tillbaka högeralliansens attacker.

Att LO-ledningen i detta läge vill förhandla med Svenskt Näringsliv om ett nytt huvudavtal, där arbetsgivarnas huvudkrav är begränsad strejkrätt och slopad anställningstrygghet enligt LAS, är djupt oroande, då strejkrätten och LAS i stället behöver stärkas. Rätten att strejka får inte kompromissas bort.

Fakta om Septemberalliansen

Septemberalliansen är ett nätverk av lokala fack, protestgrupper mot utförsäljning av hyresbostäder, privatiseringar och avveckling av kommunala skolor, feminister, invandrargrupper, papperslösa, miljö- och vänsterorganisationer. Minst 5 000 slöt upp på Sergels Torg den 18 september för att protestera mot högerpolitiken. Liknande manifestationer hölls i Göteborg, Västervik, Umeå, Luleå och Piteå. Onsdagen den 21 november organiserar Septemberalliansen en ny massprotest mot högerns budget på Mynttorget i Stockholm. Samtidigt uppmanar vi alla delta i de manifestationer som Kommunal, IF Metall och LO planerar i november och december. Nya stora aktioner genomförs nästa år. Vill du hjälpa Septemberalliansen inför och på den 21 november är du mer än välkommen!

Stöd septemberalliansen med bidrag till PG 456214-6. Märk talongen eller din internet-inbetalning ” 18 september”.
För mer info, kontakta: www.18september.se