Kvinnopolitiskt forum sprider och utvecklar teorier kring kvinnors arbete och kamp.

23 mars 2008

Tal på 8 mars

Sedan 17 september 2006 har vi den mest aggressiva borgerliga regeringen på år och dagar.

En regering som talar om individens rätt att välja!
Mer specifikt, om individens rätt att välja vilket städföretag som ska putsa dina fönster, vika din tvätt och passa din barn.
Vad vår regering inte talar om är individens rätt att påverka sin egna arbetssituation och livssituation.

Det blir så tydligt att vi lever i skilda världar när regeringens vision om feminism handlar om hur man ska få in fler kvinnor i näringslivet, hur vi ska få fler kvinnor på VD-poster.

Låt oss uttrycka mig i klarspråk:
Jag vill inte bli någon jävla VD.
Vad jag vill är att slippa bli behandlad som en slav på jobbet. Jag vill få betalt för det arbete jag utför, jag vill slippa vara en reservarbetskraft, timanställd eller provanställd ständigt hotad att på lösa grunder bli uppsagd.
Jag vill ha en fast anställning.

Det är den verklighet vi arbetarkvinnor och invandrare lever i idag. När dom skär ner på a-kassa och offentlig sektor så är det vi som drabbas hårdast.

Genom att nedvärdera vårt arbete och vår arbetsinsats, genom rasistiska och semitiska föreställningar rättfärdigar arbetsköparna sina diskriminerande handlingar.

Som pigavdraget till exempel: En åtgärd för att få in fler kvinnor i arbetslivet säger de. Dom vill att invandrarkvinnor ska städa upp överklassens skit!
Och denna cirkus ska betalas av, ja, skattepengar!

Det är fult att använda sig av denna sorts tomma retorik. Det är inget annat än sofistikerad rasism. Jag spottar på deras så kallade feminism!
Att en liten del av kvinnokollektivet ska köpa sig fria på bekostnad av oss andra kvinnor.

I stället för att se den verkliga boven i dramat - alla dessa män som endast utför 30 procent av hushållsarbetet.

Det är nästan, men bara nästan, så att man skulle kunna tro att borgarna tänker på herr och fru Cederskölds behov av att få sina kristallkronor putsade - än på arbetslösa kvinnors behov av arbete.

Varför satsar man inte annars på en lösning som gynnar hela kollektivet? Som att bygga ut offentlig sektor. Dagis 24 timmar om dygnet för alla dessa ensamstående föräldrar som jobbar OB-tider?
Eller sex timmars arbetsdag med bibehållen lön så att vi alla kan ha tid med det obetalda arbetet såsom städning och matlagning? Eller varför inte lägga resurserna på att kollektivisera detta arbete?

Därför att kapitalet tjänar på kvinnoförtrycket!
Det tjänar på att ha oss kvinnor till att dubbelarbeta!
Det tjänar på att utnyttja oss som billig arbetskraft!

För att kunna förändra våra villkor måste vi organisera oss politiskt och ställa offensiva krav. Låt oss bygga en rörelse som kan sänka det här systemet en gång för alla!

Jag vill se ett revolutionärt åttonde mars som banar vägen för ett kämpande kvinnokollektiv.
Vi måste ta fajten - 365 dagar om året.
Låt oss kämpa för socialismen!
Kvinnokamp - Klasskamp!

Lotta, Kvinnopolitiskt forum

13 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vad betyder "semitiska föreställningar" ?

Är "den verkliga boven i dramat - alla dessa män som endast utför 30 procent av hushållsarbetet" när de rika köper de fattigas arbete?
Jag trodde det handlade om klass - men ni kanske föredrar skikt, eller socialgrupp eller diskurs eller vad som gäller på högskolan nuförtiden.

N är den där lilla klicken köper sig fria - kan de göra det för att de är rika eller måste de för att deras män är särskilt lata?
Är er målsättning att få borgarna att städa mer hemma?

8:57 em

 
Blogger Christina said...

Med "semitiska föreställningar" menar vi att det finns rasistiska föreställningar och fördomar som specifikt riktar sig mot semitiska folkgrupper i vårt samhälle, alltså invandrare från Mellanöstern. Det är parat med en islamofobi, men eftersom alla från Mellanöstern inte är muslimer så är det inte enbart islamofobi utan antisemitism.

Vår målsättning är att vi ska slippa städa hemma hos borgarna - samt att slippa subventionera att andra gör det.

12:27 fm

 
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

9:59 em

 
Blogger sara said...

för det första så är det så jävla billigt att du säger: "men ni kanske föredrar skikt, eller socialgrupp eller diskurs eller vad som gäller på högskolan nuförtiden."
vart i talet tycker du att det känns som att vi pratar utifrån nån slags högskoleposition?? så typiskt (vänster)män att alltid ta till den retoriken så fort vi pratar om att du som man måste ta något slags ansvar.
för det andra: vi vill både slippa vara pigor, subventionera rika människors städning OCH slippa städa upp efter våra eventuella snubbar. Om vi levde i ett samhälle där män också diskade så skulle pigavdraget aldrig kunnat få den framgång det fått.
Att inse allt det är att kombinera kvinnokamp med klasskamp. Det kommer bli svårt för er machosnubbar att göra revolution när arbetarklassen till största delen består av kvinnor..

10:05 em

 
Anonymous Anonym said...

kan tyvärr inte svar mina inlägg tas bort.

10:06 fm

 
Blogger Kvinnopolitiskt Forum said...

Förlåt. Det var ett misstag från admin. Det dubbla inlägget av sara skulle tas bort.
Jag klickade på fel inlägg.

1:04 em

 
Anonymous Anonym said...

En fråga bara, vad får er att tro att det är en man som skrivit kommentarerna? har ni monopol på kvinnors tänkande? Är bara nyfiken..

10:49 em

 
Anonymous Anonym said...

Jag skrev att semit är ett gammalt dåligt begrepp för människor från mellanöstern. I meningen i talet verkar den dessutom vara fel använd. Förutom ideologiskt tvivelaktigt alltså. Det är läge att vara försiktig med etno-stämplar och politik. Även om man menar väl.

Om det ni menar är:
" ..slippa städa hemma hos borgarna..."
är det bättre att skriva det än:
"den verkliga boven i dramat - alla dessa män som endast utför 30 procent av hushållsarbetet"
som ju betyder något helt annat.

8:45 fm

 
Anonymous Anonym said...

Sara:
Det är inget fel på högskolan. Om de som går där snor kunskap som går att använda i kampen isf att producera meningslös teori.
KPF tipsar själva om högskolekurser och säger sig syssla med teori så kopplingen är inte alltför långsökt va?
Pallar du inte att diskutera utan att ta till härskartekniker säger det mer om dig än mig.

Sen får du gärna förklara den här meningen "...arbetarklassen till största delen består av kvinnor.."

8:49 fm

 
Anonymous Anonym said...

Sara:
När du skriver: "...OCH slippa städa upp efter våra eventuella snubbar. Om vi levde i ett samhälle där män också diskade..."
så vill jag bara svara:
Varför inte skaffa en annan kille, än den där litet sexigt bohemiska killen som säger alla de ideologiskt rätta sakerna, men som börjar flacka med blicken, eller helt enkelt bara fösvinner, när det kommer til ansvar.
Nä, det är ju enklare att dra alla över en kam så att man vräka över bitterheten över sina egna naiva misstag på alla män.

Såna där kommentarer är lika mycket sexism som det är rasism att säga att alla judar är snåla.

7:52 em

 
Blogger Christina said...

Att diska eller inte diska är faktiskt kvantifierbart. Det är inte snålhet, vilket bara är en värdering.
Det är inte vi som säger att män diskar mindre, det är SCB:s statistik.
Klart det finns en massa män som diskar - men du missar vår poäng. kvinnor generellt har fortfarande huvudansvar för hem och barn 2008. Och då kanske vi ska tillägga att det är lika många kvinnor som är i arbete som män - så det här handlar inte om hemmafruar.

8:20 em

 
Blogger Christina said...

Glömde kommentera det här:
Stefan skrev: "Nä, det är ju enklare att dra alla över en kam så att man vräka över bitterheten över sina egna naiva misstag på alla män."
Själv verkar du vräka över ansvaret för att män inte diskar på deras flickvänner/fruar. Snacka om dubbelbestraffning. Först tvingas kvinnor diska mest och när de försöker göra något åt det genom att påtala problemet, ja då är det kvinnornas egna naiva misstag.
Please...

8:26 em

 
Anonymous Anonym said...

Det var jag som skrev och höll talet den 8 mars.
Det ska vara sexistiska föreställningar och inte semitiska. Ledsen om ni sattsat och skrivit inlägg nar jag gjort sa fel(!). Så, sexistiska förestallningar och inte semitiska.
-Lotta, KPF

2:49 em

 

Skicka en kommentar

<< Home